Energielabel

Wanneer je een woning wilt kopen of huren wil je natuurlijk ook weten hoe energiezuinig de woning is. Vooral om in te kunnen schatten wat je totale woonlasten zullen zijn. En om woningen met elkaar te kunnen vergelijken.

Net als bij koelkasten en wasmachines hebben woningen een energielabel gekregen waarbij label G een onzuinig label is en label A een zeer zuinig label is. In het label is verwerkt in welke mate de woning geïsoleerd is en wat de installaties voor verwarming en warm tapwater zijn.

  • Op dit moment maakt het label ook deel uit van het woningwaarderingsstelsel waarmee de maximale huur wordt berekend. Zie bereken uw huur. U kunt zelf het energielabel opvragen voor uw woning op www.ep-online.nl.
  • Op het certificaat dat bij het label hoort staat aangegeven wat de verbeterpunten zijn voor de woning. Bijvoorbeeld aanbrengen van HR combiketel, gevel of dakisolatie, HR++ glas etc.
  • Op www.energielabelverkenner.nl kunt u voor ieder type woning met een bepaalde energielabel snel opzoeken welke investeringen voor uw type woning het meest rendabel zijn.
  • Met behulp van een maatwerkadvies kan berekend worden wat de besparingen op energieverbruik zijn van de diverse maatregelen zie aanpassingen aan de woning.
  • De overheid wil met het label stimuleren dat eigenaars investeren in woningen om ze energiezuinig te maken. De bedoeling is dat elke woning in Nederland een label krijgt. De woningen die nog geen label hebben krijgen binnenkort een indicatief label.
  • Nieuwbouwwoningen hebben een eigen norm. Dat is de EPC of oftewel energieprestatienorm. Deze norm is op dit moment 0,6 maar wordt in stappen verlaagd naar 0,0 de zogeheten energie neutrale woning  Een woning met EPC 0,6 komt overeen met label A++.