Makkelijk zelf besparen

Energie besparen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hieronder vindt u een lijstje met simpele, eenmalige aanpassingen die vrijwel niets kosten maar waarmee u tientallen tot honderden euro’s per jaar kunt besparen.

Dichten van naden en kieren

Een van de dingen die u zelf kunt doen is het dichten van kieren en naden in uw woning. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van tochtstrips, tochtband, brievenbusborstel en het gebruik van schuim of ander isolatiemateriaal. Als er minder koude lucht de woning binnenkomt scheelt dat in de stookkosten. Koude lucht verlaagt de binnentemperatuur en het gevoel van tocht zorgt er ook voor dat u de verwarming eerder wat hoger zet omdat het oncomfortabel aanvoelt. Bij het dichten van kieren en naden is het wel belangrijk om te zorgen dat er nog voldoende lucht van buiten de woning binnenkomt, er moet voldoende ventilatie zijn om te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Meer uitleg over het dichten van naden en kieren vindt u op een fimpje op Milieucentraal

Instructie over het aanbrengen van tochtstrips en tochtwering vindt u op de websites van de bouwmarkten zoals deze instructies van Praxis en Karwei.

 

Leidingen isoleren

Er gaat ook warmte verloren door leidingen, vooral bij ongeïsoleerde warm water leidingen en bij leidingen die buiten de woning door onverwarmde ruimtes zoals een box of de kruipruimte lopen. Breng leidingisolatie aan waardoor er minder warmte verloren gaat. De kosten zijn ongeveer €3,-/meter, deze kosten zijn vaak binnen een jaar terugverdiend. Materialen zijn te koop bij de bouwmarkten. Kijk voor een instructie  op de website van een van de bouwmarkten, zoals de instructies van de Gamma.

Radiatorfolie aanbrengen

Plaats radiatorfolie achter de verwarmingsradiatoren. Radiotorfolie kost maar een paar euro, maar levert een veelvoud daarvan op aan besparing. Voor meer informatie over het aanbrengen van radiatorfolie, kunt u de video op Milieucentraal bekijken.

Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende  douchekop bespaart gemiddeld €20,- per persoon per jaar en is te koop bij de bouwmarkten.

Verlichting

Gebruik zoveel mogelijk spaarlampen, dat levert een besparing van al snel €30 per jaar als u alle lampen in huis vervangt door een spaarlamp. 

Brievenbusborstel

Plaats een brievenbusborstel. Kosten plm. €4 euro, meestal al binnen een jaar terugverdiend.

Douchetimer

Hang een douchetimer op in de badkamer. Vaak is dat een zandloper van 5 minuten. Een douchecoach kan helpen om honderden euro’s besparen.

En let bij de aanschaf van apparaten zoals een wasmachine of koelkast op het energielabel. Energiezuinige apparaten zijn in aanschaf wel wat duurder maar over de hele levensduur van het apparaat bent u vaak toch veel goedkoper uit.