Eénderde van de voorraad huurwoningen in Amsterdam is in het bezit van particuliere verhuurders en ongeveer tweederde deel is in het bezit van woningcorporaties.

De woningcorporaties in Amsterdam en de regio werken met een centraal aanbodsysteem ‘Woningnet’.
Het aanbod vrije woningen is te bekijken via internet (www.woningnet.nl). Om in aanmerking te komen voor een aangeboden woning moet u een aantal jaren bij ‘Woningnet’ staan ingeschreven en voldoen aan bepaalde voorwaarden.

De corporaties maken bij het toewijzingssysteem onderscheid tussen ‘starters’ en ‘doorstromers’. Een doorstromer is iemand die al in een zelfstandige woning woont in Amsterdam of de regio, d.w.z in een van de ROA-gemeentes. Doorstromers bouwen woonduur op; de datum van het huurcontract is de startdatum. Een starter heeft nog geen zelfstandige woonruimte of komt van buiten de regio. Starters moeten zich inschrijven bij Woningnet. De datum van inschrijving is dan de startdatum.
Degenen die hebben gereageerd op een woning worden uitgenodigd op volgorde van inschrijf- of woonduurdatum. De benodigde inschrijf- of woonduur verschilt erg per buurt en type woning.

Een andere mogelijkheid is een woning van een particuliere verhuurder/makelaar. Een woning van een particuliere verhuurder zoekt u zelf door contact te leggen met uw eigen huisbaas, makelaars in onroerend goed, vrienden, familie, via advertenties of via aanbod op internet. Ook zijn er veel commerciële woonruimtebemiddelaars actief op de woningmarkt. Meer over de risico’s daarvan leest u onder woning zoeken, bemiddelingsbureaus. Adressen van makelaars kunt u vinden in de Gouden Gids. Ook kunt u voor aanbod van makelaars terecht op de website van de Makelaarsvereniging Amsterdam of de Nederlandse Makelaars Vereniging.
Let op: voor zelfstandige woonruimte in de particuliere sector met een huur tot € 710,68 (peil 2016) heeft u een huisvestingsvergunning van de afdeling Wonen van de gemeente Amsterdam nodig (zie vraag 2).
Het is aan te raden bij acceptatie van een woning zo snel mogelijk (in elk geval binnen zes maanden) de huurprijs te controleren aan de hand van het woningwaarderingsstelsel (puntensysteem).