Een woongroep bestaat uit mensen die ervoor gekozen hebben met anderen samen te wonen op een manier die ze onderling hebben afgesproken. Het aantal leden van de groep varieert van 3 tot 15 leden. De leden van de groep bepalen zelf wat zij samen willen doen en welke delen van de woonruimte zij samen gebruiken.
Er zijn grote verschillen tussen woongroepen. In sommige groepen gebruiken de leden, op hun eigen ruimte na, alle ruimtes gezamenlijk. In andere groepen heeft ieder lid een aparte wooneenheid met eigen keuken, douche en toilet. Alleen de gemeenschappelijke ruimte wordt gedeeld.

Het Amsterdams Steunpunt Wonen biedt woongroepen op zoek naar nieuwe leden en individuen op zoek naar een woongroep de mogelijkheid met elkaar in contact te komen. Tijdens de spreekuren wordt informatie gegeven over alles wat met woongroepen te maken heeft. U kunt er schriftelijke informatie inzien over groepen die er mensen bij zoeken en over individuen die een groep zoeken. Regelmatig komt het voor dat woongroepen zelf in de bestanden met individuele zoekers geschikte kandidaten vinden. Als u in contact wilt komen met groepen moet u zich inschrijven. Dit kost € 5,- per jaar.
Groepen kunnen gratis nieuwe leden zoeken door de map van de individuele zoekenden door te nemen.