Huurverlaging

Als uw huur te hoog is, vraag dan snel huurverlaging aan!

Nieuwe regels huurprijzen per 1 oktober 2015

LET OP: de regels om de huurprijs te berekenen zijn de laatste jaren sterk veranderd. Voor sommige woningen betekent dit een verlaging van de maximale huur. Controleert u met onze rekentool wat de gevolgen zijn voor uw woning. Mogelijk kunt u huurverlaging voorstellen.

Huurverlaging wegens ernstige gebreken
Als uw woning (ernstige) gebreken vertoont (zie het lijstje met ‘nulpunten‘), kunt u een onderhoudsprocedure starten.

Hoe vraagt u huurverlaging aan?

U heeft nodig:

  1. Voorstel huurverlaging aan de verhuurder (pdf-document, ook verkrijgbaar bij het Wijksteunpunt Wonen of de Huurcommissie)
  2. Een puntentelling voor uw woning of kamer. U kunt deze zelf uitrekenen en printen met onze digitale puntentelling.
  3. Verzoekschrift aan de Huurcommissie . U kunt dit huurverlaging online indienen bij de Huurcommissie. Of u kunt het formulier verzoekschrift huurverlaging (pdf) uitprinten, met de hand invullen en per post opsturen. (ook verkrijgbaar bij het Wijksteunpunt Wonen).
  • Vul het voorstel huurverlaging en de puntentelling in.
  • Stuur het voorstel en de puntentelling twee maanden voor de ingangsdatum van de nieuwe huur aan de huisbaas. Kopieën bewaart u zelf.
  • Als de verhuurder niet snel akkoord gaat of reageert, dan stuurt u het derde formulier, het verzoekschrift, aan de Huurcommissie . Dit kan tot uiterlijk 6 weken na de voorgestelde ingangsdatum!! Vul onder aan de datum in, zet uw handtekening en bewaar een kopie.
  • Stuur ook de kopieën van het voorstel en de puntentelling mee. Heeft u een reactie van de huisbaas gekregen, dan stuurt u daar ook een kopie van mee.
  • Blijf voorlopig de oude/huidige huur betalen. Zolang er geen definitieve uitspraak van de Huurcommissie ligt, verandert uw huur niet.
  • De verdere procedure is gelijk aan die bij het weigeren van de huurverhoging

Toetsen huurprijs: nieuwe huurders opgelet!
Tot 6 maanden na ingang van het huurcontract kan de Huurcommissie de huurprijs toetsen. Elke nieuwe huurder zou dit voor de zekerheid moeten doen. Voor €25,- weet u of de huur klopt. Zo niet dan volgt huurverlaging vanaf de ingangsdatum van het contract en krijgt u de €25,- terug. De huurverlaging gaat dan in vanaf de ingangsdatum van het huurcontract.

Het verzoek kunt u digitaal indienen of u kunt het formulier downloaden en opsturen.  Noteer ook alle onderhoudsgebreken op het formulier. Dat kan leiden tot een tijdelijk lagere huurprijs totdat de gebreken verholpen zijn. (zie ook de onderhoudsprocedure).