Inkomsten uit kamerverhuur

belasting
De inkomsten uit kamerverhuur voor particulieren (hospitakamers) zijn tot een bepaald bedrag vrij van inkomstenbelasting; dit bedrag wordt jaarlijks vastgesteld door de Belastingdienst. Voor 2016 zijn bruto inkomsten tot € 5.069,- belastingvrij. Voor meer informatie zie de site van de rijksoverheid. Of u kunt bellen met de Belasting Telefoon (0800-0543).

De Belastingdienst kijkt naar de totale inkomsten (huur, inclusief service- en stookkosten) per kalenderjaar. Komt U boven deze drempel dan wordt het totale bedrag aan inkomsten uit kamerverhuur belast. Deze vrijstelling geldt niet voor commerciële kamerverhuur, seizoensgebonden verhuur en verhuur van een hele woning.

huurtoeslag
Als u een deel van de woning onderverhuurt moet er een schriftelijke huurovereenkomst zijn met de onderhuurder. Heeft u een schriftelijke huurovereenkomst gesloten met een onderhuurder? Geef dit dan binnen 4 weken aan de Belastingdienst door. De onderhuurder en zijn inkomen tellen dan niet mee voor uw huurtoeslag.

Is er geen schriftelijke huurovereenkomst? Dan telt de onderhuurder (inclusief inkomen en vermogen) wel mee bij de berekening van de huurtoeslag. De onderhuurder wordt dan gezien als medebewoner.

uitkering
Wanneer u een bijstandsuitkering ontvangt, dan kunt u voor het verhuren van een kamer gekort worden op uw uitkering. Informeer hierover bij de gemeentelijke sociale dienst.