Kamer zoeken

Veel jongeren die gaan studeren gaan eerst “op kamers wonen”. Maar niet alleen studenten gaan op kamers wonen. Ook werkende jongeren en soms ook volwassenen die bijvoorbeeld vanwege echtscheiding tijdelijk geen woonruimte hebben. Al sinds jaar en dag is het in heel Nederland moeilijk om een goede betaalbare kamer te vinden. Je kunt hier lezen hoe je het beste kunt zoeken en waar je op moet letten. In het menu linksboven vindt je de verschillende onderwerpen over kamers zoeken.

Kijk ook bij het onderwerp ‘Nieuwe Woning‘. Daar kun je lezen waar je op moeten letten als je een woning of kamer gevonden hebt en waar je op moet letten voordat je het contract tekent.

Lange termijnplanning
Als je begint met studeren, schrijf je dan tegelijk ook in voor een eigen huurwoning. Hoewel het vaak jaren duurt voordat je voor een eigen woning in aanmerking komt. Hoe langer je wacht met inschrijven, hoe langer het duurt voor je aan de beurt bent. Doe dit ook als je nog niet zeker weet of je na je studie in dezelfde stad wil blijven wonen. Het zou zonde zijn als je dit pas later bedenkt en je hierdoor jaren inschrijfduur misloopt. Zie verder onder woning zoeken.
Pas op voor illegale onderhuur en malafide bemiddelaars

Kijk uit voor malafide verhuurders
Kijk tenslotte uit met wie je in zee gaat. Helaas zijn er ook malafide aanbieders die misbruik maken van de woningnood. Ga niet zonder meer in op advertenties waarin woningen te huur worden aangeboden: in veel gevallen gaat het dan om illegale onderhuur. Bedenk altijd dat wanneer een aanbod bijna “te mooi is om waar te zijn”, dan is het simpelweg vaak ook “te mooi om waar te zijn”.

Laat je dus niet verleiden tot overhaaste beslissingen. Het is vervelend om, als je net een woning hebt gevonden, te horen krijgt dat je die woning weer moet verlaten omdat iemand anders er meer recht op heeft. Je staat dan niet alleen op straat, maar vaak ben je ook heel veel geld kwijt. Informeer vooraf of een verhuurder of bemiddelaar betrouwbaar is en betaal nooit zomaar (grote) bedragen vooraf als aanbetaling.

Huurprijzen kamers
In heel Nederland zijn de huurprijzen van kamers aan regels gebonden. Net zoals bij woningen, kun je ook voor kamers de wettelijk maximale huurprijs uitrekenen.

andreaskruizen   Kamer zoeken in Amsterdam

Woongids voor jongeren en studenten
De afdeling Wonen van de gemeente Amsterdam heeft een speciaal boekje uitgegeven. De ‘Woongids voor jongeren en studenten’ geeft een samenvatting van de belangrijkste informatie over wonen en het zoeken van woonruimte in Amsterdam voor jongeren en studenten. Het boekje is aan eerstejaars studenten uitgedeeld en is gratis op te halen bij de diverse opleidingen en bij de gemeente Amsterdam.

Ook te downloaden als pdf: de woongids voor jongeren en studenten.

Huurders kunnen Amsterdamse bemiddelaars aansprakelijk stellen

De Hoge Raad heeft een arrest gewezen in een zaak tussen bemiddelaar Direct Wonen en een huurster uit Amsterdam. Het Gerechtshof had eerder bepaald dat de bemiddelaar aansprakelijk is voor schade wegens het vragen van een te hoge huur volgens de puntentelling.

Dat mag een bemiddelaar niet op grond van de in Amsterdam geldende gemeentelijke verordening. Bovendien is de huurder klant van een bemiddelingsbureau en mag deze er op vertrouwen goed en volledig geïnformeerd te worden over zijn rechten. Direct Wonen werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 15.000 euro.Direct Wonen ging in cassatie tegen het arrest bij de Hoge Raad en voerde 15 punten (“grieven”) aan. Veertien van de vijftien grieven werden afgewezen door de Hoge Raad. Alleen de grief dat de hoogte van de schade niet zorgvuldig was vastgesteld door het hof werd gehonoreerd. Voor alleen dat punt werd de zaak terugverwezen.

Inmiddels is er onlangs een schikking getroffen tussen huurster en de bemiddelaar. De huurster is tevreden en heeft een aanzienlijk bedrag aan teveel betaalde huur terug ontvangen. Er ligt nu een principiële uitspraak van de Hoge Raad. Het arrest biedt perspectief voor huurders in een vergelijkbare situatie.

 

Voor meer informatie en hulp bij het indienen van een schadeclaim kunt u contact opnemen met het Wijksteunpunt Wonen in uw buurt.