Hospitakamers

Een hospitakamer is een kamer bij een particulier in huis. Je woont dus bij iemand in en deelt meestal keuken, douche en toilet. Een verschil met een kamer in een studentenhuis is dat er een proeftijd is van 9 maanden. De verhuurder kan in de eerste 9 maanden zonder opgaaf van reden de huur opzeggen. Bijvoorbeeld als het niet klikt. De verhuurder moet nog wel een opzegtermijn van 3 maanden aanhouden. Na die 9 maanden gelden de normale regels voor huurbescherming. Zie ook ‘Beëindiging huurcontract‘.

Omdat je bij iemand inwoont is het belangrijk om duidelijk afspraken te maken over zaken als het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen (keuken, douche, toilet, wasmachine etc). Vraag ook naar deze zaken als je de kamer gaat bekijken. Het is voor beide partijen belangrijk en prettig om van elkaar te weten waar ze aan toe zijn. Als je dat prettiger vind, vraag dan een vriend of vriendin mee als je de kamer gaat bezichtigen. Laat dit wel even van te voren weten aan de verhuurder.

Wees kritisch
Het huren van een hospitakamer gaat meestal gewoon goed. Toch is het goed om kritisch te zijn voordat je een hospitakamer huurt. Ook al woon je bij iemand in, je hebt op je kamer wel recht op je eigen privacy. De kamer moet een deur hebben die dicht kan. Het liefst een deur die ook afgesloten kan worden hoewel dat vaak niet het geval is. De verhuurder mag in ieder geval niet zonder jouw toestemming je kamer betreden.

Daarnaast is er helaas ook altijd een kleine groep verhuurders die een hospitakamer verhuurt met seksuele bijbedoelingen. Sommige hospitakamers zijn vies. Kijk bij de bezichtiging altijd goed rond en ga ook op je gevoel af. Als er iets niet in orde is dan voel je dat meestal wel aan. Het is belangrijk dat je je veilig voelt in je eigen woonruimte.