Huisvestingsvergunning

Als u in Nederland een zelfstandige woning huurt heeft u vaak niet alleen een huurcontract met de verhuurder nodig maar ook een toestemming van de gemeente. Dit heet een huisvestingsvergunning. De regels voor een huisvestingsvergunning verschillen per gemeente. Informeert u bij uw eigen gemeente naar de precieze regels.

andreaskruizen  Huisvestingsvergunning in Amsterdam

In Amsterdam heeft u bij alle woningen van particuliere verhuurder met een officiële huur tot €710,68 per maand (peil 2016) een huisvestingsvergunning nodig. Het maakt daarbij niet uit of u bijvoorbeeld €900,- per maand betaalt, als de officiële huur (volgens de puntentelling) onder de €710,68 ligt, dan heeft u een huisvestingsvergunning nodig. Bij woningruil gelden soepelere regels.

Voorwaarden voor een huisvestingsvergunning:

  1. U dient 18 jaar of ouder te zijn.
  2. U bent Nederlands of woont legaal in Nederland.
  3. Uw verzamelinkomen is niet hoger dan €43.786. (peil 2016)

De Amsterdamse woningbouw corporaties hanteren ook een stelsel waarbij naar uw inkomen wordt gekeken. U kunt dit nalezen op deze pagina op de website van Woningnet.

Sinds 1 januari 2013 zijn de bindingseisen aan de regio, en de oppervlaktenorm afgeschaft.

Voor een uitgebreide toelichting op de voorwaarden kijkt u op de website van de Dienst Wonen Amsterdam, Gemeente Amsterdam, huisvestingsvergunning en bij de Uitvoeringsinstructies, onderwerpen 1, 3, 4 en 7.