Huurwoning

Om een woning te huren heeft u een verhuurder nodig die een woning aan u wil verhuren. De toewijzing van lege woningen verschilt vaak per verhuurder. Bij grote verhuurders zijn hier meestal vaste regels voor hoe u lid kunt worden en hoe de woning aan leden worden toegewezen. Kleinere verhuurders wijzen soms toe via een wachtlijst maar vaak ook worden woningen via via aan bekenden toegewezen.

Grote verhuurders (zoals woningcorporaties, grote makelaars en institutionele beleggers) werken vaak met lidmaatschap. Door u in te schrijven krijgt u het recht om op lege woningen te reageren of komt u op een wachtlijst en krijgt u een woning aangeboden als u aan de beurt bent. De woningen worden dan meestal op volgorde toegewezen aan diegenen die het langste lid zijn.

Kleinere verhuurders met één pand of enkele panden wijzen woningen vaak toe zonder een vast systeem. Een lege woning wordt dan vaak via een informeel circuit verhuurd. Hetzij aan een bekende van de verhuurder of een bekende van de vertrekkende verhuurder of anderszins. Het is daarom belangrijk om aan zoveel mogelijk vrienden, familie, collega’s en kennissen te laten weten dat u woonruimte zoekt.
Om te weten welke verhuurders in uw eigen gemeente (of de gemeente waar u wilt gaan wonen) actief zijn, kunt u het beste bij uw gemeente informeren.

andreaskruizen   Huurwoning Amsterdam

Eenderde van de voorraad huurwoningen in Amsterdam is in het bezit van particuliere verhuurders en ongeveer tweederde deel is in het bezit van woningcorporaties.
De woningcorporaties in de regio Amsterdam werken met een centraal aanbodsysteem ´Woningnet´. Het aanbod vrije woningen is te bekijken via internet. Om in aanmerking te komen voor een aangeboden woning moet u een aantal jaren bij ´Woningnet´ staan ingeschreven.

Ook zijn er veel commerciële woonruimtebemiddelaars actief op de woningmarkt. Adressen van makelaars kunt u vinden in de Gouden Gids. Ook kunt u voor aanbod van makelaars terecht op de website van de Makelaarsvereniging Amsterdam . Daarnaast zijn er duizenden kleine particuliere verhuurders die slechts één of enkele panden verhuren. Deze worden vaak via een makelaar of gewoon via-via direct verhuurd.